Jaką dietę należy zastosować aby utrwalić naszą opaleniznę?
Dieta taka musi być bogata w beta-karoten, czyli prowitaminę witaminy A. Najbogatszymi źródłami tego składnika są: dynia, marchewka, szpinak, sałata, pomidory, brokuły, melony i czerwona papryka. Te produkty najlepiej spożywać w towarzystwie tłuszczów, ponieważ beta-karoten w nich właśnie się rozpuszcza. Beta-karoten nie tylko pomaga utrwalać opaleniznę, ale też przyspiesza jej powstawanie i w pewnym stopniu zapobiega oparzeniom.
Można także stosować beta-karoten w kapsułkach. Trzeba jednak uważać co się kupuje. Samego beta-karotenu wprawdzie nie da się przedawkować (nasz organizm przetwarza w witaminę A tylko tyle beta-karotenu, ile potrzebuje), jednak kapsułki owe często zawierają także witaminy B, E i C, natomiast przedawkowanie niektórych witamin z grupy B czy witaminy E już się zdarza i może skutkować rozmaitymi dolegliwościami.